<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=261961535508113&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

VID -hva er det?

Jo Stuve
23. mai 2019

Leder for Studentparlamentet ved VID vitenskapelige høgskole

Kanskje det første jeg får høre når jeg er «smalltalker» om skolen min med noen på en fest, hilser på en studentpolitiker på andre siden av landet eller i samtale med en assistent i praksis. Jeg pleier alltid å bli stående å gruble litt for meg selv før jeg svarer «en liten privat høgskole, fusjon vettu..». Som oftest angrer jeg umiddelbart på mitt eget svar. Rett og slett fordi jeg syns det litt flaut å ikke ha noe bedre ord for hvordan jeg skal forklare hva VID er.

Kanskje er dette noe av faren ved fusjoner, før kunne jeg kan bare sagt «en sykepleieskole oppe ved Haukeland», men hva skal jeg si nå?

VID er det vi omtaler VID som

En kristen privat høgskole? Ja, det er jo VID, men skal det være det vi sier på fest eller når vi blir spurt i jobbintervju? Jeg tror VID er det vi omtaler VID som. I min tilståelse av egen usikkerhet ønsker jeg å utfordre hele VID på å spørre en medstudent eller kollega på akkurat det spørsmålet, hva er VID? For min egen del ønsker jeg å dra dette innlegget videre mot å se på hva VID er, har vært og hva VID kan bli.

En høgskole med en signatur

For meg er VID en høgskole med en signatur; en skole av mennesker, med mennesker og for mennesker. Det er en skole som fokuserer på viktige områder og næringer som styrt av behov fremfor profitt. Verdiene som angir retningen vår kommer gjerne fra religion og tradisjon, selv om jeg tror dette er verdier de fleste av oss, også ikke-troende kan stille oss bak.

JO_VID_blogg_2

Jeg tror likevel av dette er verdier som burde forankres i et helhetlig samfunnsbilde, ikke religion. I spørsmål om hva som skal vernes og hva som kan forkastes tror jeg vi skal verne om det holistiske synet vi lærer og pensjonere troen.

Studenter som ønsker å skape mening

Studentene ved VID er studenter som ønsker å skape mening. Måten de skaper mening på er gjennom å utdanne seg til noe som betyr noe for andre og dem selv. Våre spesialiteter var mindre skoler, hvor studentene følte seg sett og et sted hvor listen for å banke på en dør var lav. Dette er noe som har stått ved alle skolene som fusjonerte. Likevel må vi spørre oss om dette er truet. Jeg tror på ingen måte at våre utdanninger i seg selv er truet, for de står sterkere enn noensinne, men jeg tror det som gjorde oss spesielle er truet. Med store kull, større campus og flere retningslinjer vil dette helt klart gjøre det vanskeligere å verne om det som ved VID er unikt.

Vekst er en mulighet

At VID vokser er ikke en hindring, men en mulighet. Fremfor å stagnere i undervisning for store kull kan vi utvikle pedagogiske metoder og bygge infrastruktur som aktiviserer alle studentene, i veiledning av flere grupper kan veiledere benytte teknologiske nyvinninger for å la alle føle seg sett og på kveldstid kan studentene selv aktivisere hverandre i godt lag på campus, rett og slett fordi de ønsker å være der.

Verden går fremover, uansett hvor mye vi ønsker å se oss tilbake. Derfor tror jeg at det unike ved VID ikke er noe som skal defineres av hva som er bak oss, men heller det som ligger framfor oss.

 

Kanskje du liker

innleggene om Studier

Abonner på e-post

Ingen kommentarerer enda

La oss få vite hva du tenker