<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=261961535508113&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

«Ta deg et glass vin, for du har fortjent det»

Ida Marie Nygård
12. august 2020

Ida Marie Nygård skal studere sykepleie i Bergen og er glad for at VID har arrangementer i fadderuken for edrue.

Det er lørdag kveld og jeg har vært på jobb. Jeg kommer hjem og lager middag. Jeg blir spurt om hvordan det går og forteller. Så kommer frasen jeg ikke forstår meg på.

«Ta deg et glass vin, du har fortjent det!»

Hvorfor skal jeg ta meg et glass vin? Kan noen fortelle meg hvorfor? Hva godt gjør det for meg? Hvorfor skal man gjøre seg fortjent til alkohol? Skaper ikke slike kommentarer drikkepress?

Flere grunner bak valget

De siste årene har jeg valgt å konsumere minimalt med alkohol. Dette er det enkle grunner til. Jeg klarer meg uten, jeg slipper «dagen derpå», jeg har en sykdom som ikke takler alkohol så godt, og jeg ser ikke hva «godt» det gjør meg.

Skal vi fremdeles drive direkte og indirekte drikkepress? Hvorfor kan ikke jeg få lov til å ta med meg Pepsi Max på fest, uten å måtte forsvare det? Jeg har det absolutt like hyggelig med mine venner edru.

For en del år siden, var jeg hjemme på «Påskerock». Hit dro jeg edru. Nede på diskoteket snakket jeg med venner og bekjente, lo og koste meg. «Hvorfor drikker du ikke, Ida? Er du gravid, eller?» fikk jeg spørsmål om den gangen.

Nei, jeg er ikke og var ikke gravid. Det endte opp med at jeg holdt en flaske for en venninne, for å unngå flere spørsmål og antakelser den kvelden. Men det er synd at det skal være slik.

En oppfordring til ungdommen og en takk til VID

IDA_debattinnleggSå min bønn til deg er; Ikke skap drikkepress, bevisst eller ubevisst. Du vet aldri hvorfor en person har tatt valget om ikke å drikke alkohol. Inviter også de du vet holder seg edru med på ting. De trenger også å bli inkludert. Jeg velger å dra hjem, når dere velger å gå på bar. Jeg velger selv når jeg vil drikke og jeg velger selv når jeg vil holde meg edru. Dette skal ingen måtte forsvare.

Jeg skal nå starte på sykepleien her i Bergen. Det betyr fadderuke. Men på VID Bergen har de laget en gruppe, og arrangert kvelder for de som vil være edru. Det synes jeg er så supert! Så VID, takk for det!

 

«Dette innlegget ble først publisert i BA den 11. august»

Kanskje du liker

innleggene om VID

Abonner på e-post

Ingen kommentarerer enda

La oss få vite hva du tenker