Hvordan er det å dra på utveksling som sykepleierstudent? I disse dager befinner seksten sykepleierstudenter fra VID vitenskapelige høgskole seg på utveksling i India. Les deres rapport fra Maharishi Markandeshwar University i Ambala.
29. desember reiste en gruppe med 38 sykepleierstudenter fra VID på en tre måneders utveksling til MM universitetet i Ambala, India. Med på reisen var førsteamanuensis Benedicte Strøm, som også tok med seg 22 tredjeårsstudenter til Tamil Nadu i Syd-India. Å gjennomføre praksisen sin på Maharishi Markandeshwar University vil by på muligheter en ellers ikke ville fått hjemme i Norge.
I forkant av utvekslingen hadde vi forberedelser som blant annet ukentlige møter med Benedicte, der vi kunne stille spørsmål. I tillegg hadde vi et møte med den indiske ambassaden i Norge samt den norske ambassaden i India. Her fikk vi en liten pekepinn på hva som ville møte oss.
Allerede ved ankomst i Delhi møtte vi på et kultursjokk, dette ble videreført til sykehuset med andre metoder, læringstekniker og holdninger. Det var mye å ta inn, men man kommer godt inn i det med hjelp fra veiledere, lærere og medstudenter.
Dagene her nede består av klinisk praksis og teori. Vi har daglige morgenmøter med veileder, hvor vi planlegger dagen. Etter morgenmøte går alle til sin avdeling. Dagene avsluttes med en oppsummering, der vi går gjennom hendelser og observasjoner som er gjort av oss. Dette knyttes så opp mot teori.
Ved Kirurgisk praksis her er man både på operasjonsstuen (OT) og på Surgical Ward.
Her får studenten oppleve hverdagen på OT på nært hold. Brystkreftkirurgi, fjerning av galleblærer og nyrer, rekonstruksjon av det ytre øret og keisersnitt er noen av tilfellene vi har fått vært med på til nå. Surgical ward bygger videre på erfaringene fra OT, men med et mer pasientorientert fokus. Her møter du pre- og postoperative pasienter med ulike diagnoser man sjeldent ville møtt i Norge.
Det er interessant, lærerikt og annerledes å observere måten helsepersonellet arbeider på. De kulturelle forskjellene man møter på får en erfare både på godt og på vondt. For eksempel har språkbarrieren og den medisinske terminologien på engelsk vært en utfordring fra start. Vi har fått litt undervisning i hindi og lært oss enkle fraser som gjør kommunikasjonen litt lettere. Dette anbefaler vi fremtidige studenter å lese seg litt opp på før avreise. Det kommer godt med! Når det kommer til terminologien på sykehuset er dette noe man kommer inn i etter hvert som man blir vant med å bruke det. De ansatte og lærerne er veldig engasjerte og investerte i undervisningen.
Lidenskapen for faget sitt har gjort at vi har hatt en bratt læringskurve helt fra start. I tillegg til teori med lærerne her, har vi ukentlige digitale møter med Benedicte hvor vi knytter det vi har lært opp mot læringsmålene fra VID. Det var til å begynne med utfordrende, men nå som vi begynner å nærme oss halvveis har vi kommet godt inn i rutinene. Som student her føler en seg inkludert og godt ivaretatt.
Lærerne er utrolig behjelpelige og stiller opp uansett hva det skulle være. Dette har fått oss til å føle oss velkomne og ivaretatt. De legger inn mye innsats i å gi oss gode svar og vi er inndelt i mindre grupper med hver vår veileder. Dette har åpnet opp for et utrolig godt forhold til lærerne ved skolen.
Vi fikk være med å feire Lohri, som er en markering av at vinteren er over
Hverdagen er variert og annerledes. Her i India er dagen sammensatt av klinisk praksis, teoretisk undervisning og simulering. Dette bygger en bro mellom praksis og teori. Det kan bli lange dager, i tillegg til at vi får litt lekser, men dette er ikke noe problem når vi alle får bo sammen i et stort gjestehus. Vi har koselige ettermiddager hvor vi leser, spiser og koser oss sammen. Vi trives godt i hverandres selskap.
Kombinert med praksis får vi muligheten til å reise rundt og oppleve og lære om den indiske kulturen. Helgene bruker vi på å dra på utflukter til nærliggende byer, hvor vi får muligheten til å oppleve alt India har å by på. Neste uke har vi vært så heldige å bli invitert i bryllup. Det var en fin mulighet til å få skaffet seg saree og alt etnisk tilbehør som kommer med. Videre har vi planlagt tur til Goa som alle gleder seg til, det blir godt med sol og varme.
Catharina Borgersen, Emily Moore og Ann Kathrin Berg i tuktuk i Chandigahr
Vi er enda ikke halvveis og har mange opplevelser i vente og det gleder vi oss veldig til. Har du muligheten til å dra på utveksling, vil vi alle sammen her anbefale å gripe muligheten og reise. For dere som ikke helt vet hvor dere vil reise ennå, så vil India garantert by på unike opplevelser utenom det vanlige.
Her kan du lese hilsen fra en tidligere studentutveksling i India