VID-bloggen

Har bølgen av kristenkonservativ læreboksensur kommet til Norge?

I vår gikk en debatt om en norsk lærebok i samfunnsfag. KrFs representant Kjell Ingolf Ropstad oppfordret utdanningsminister Tonje Brenna om å gripe inn og redigere historien om "Anders og Emil". Denne debatten følges nå opp av UiO, som 25. oktober inviterer til visning av filmen "The Revisionaries" og debatt under tittelen "Historiekrig i skolen - Kamp om framtiden"

Førsteamanuensis ved VID, Brit Marie Hovland, innleder debatten med innlegget «Historiekrig fra Texas til Trump». 

Her kan du lese en kronikk hun skrev om temaet i vår: 

Texas + Norge = sant?

Emil er forelsket i Anders. Han er livredd for reaksjonen hans kristne foreldre vil ha om de får vite om hans syndige tanker. Dette er kjernen i en fortelling i samfunnsfagslæreverket Arena 6, som har ført til lærebokdebatt i kristne miljø. KrF-representant Kjell Ingolf Ropstad ber statsråd Tonje Brenna ta grep for livssynsmangfold og enhetsskolen. Ropstad insinuerer at enhetsskolen – selve fellesrommet i det norske huset – står i fare.

Det ligger en dulgt trussel om friskoler i utspillet: Vil Brenna ha et polarisert samfunn der kristne drar seg ut av enhetsskolen?

Historien om Emil og Anders i Arena 6 er fulgt av refleksjonsspørsmål. På motstående side er en fortelling om Darin med flerkulturell bakgrunn. Foreldrene har fått vite at han kysset en «norsk jente». Det blir rabalder i heimen! Darins historie er ikke til debatt, ikke meldt til Faktisk.no, ikke problematisert av tenketanken Skaperkraft, og ikke vurdert som trussel mot mangfold og enhetsskole.

Endret historiebøkene

Har bølgen av kristenkonservativ læreboksensur kommet til Norge? Dette er tendenser vi har sett bre om seg etter det som omtales som «lærebok-massakren» i Texas i 2010. Innholdet i delstatens historiebøker ble da revidert av Texas skolestyre, som innledet en kamp om innholdet i amerikansk skole og historiefag. Revisjonen ble mulig etter at kristenkonservative republikanere (ingen fagpersoner på skole eller utdanning) over flere år hadde sikret flertall i statens skolestyre

Reformen endret bøkene i markant kristenkonservativ retning. The founding fathers ble kristnere og hvitere. Slavehandel ble «transatlantisk handel». Hvitvaskingen er nitid beskrevet i dokumentaren «The Revisionaries» fra 2012. Filmplakaten viser en bølge med Noahs Ark som snart skyller over Kongressen. Bildet gir grøssende assosiasjon til stormingen av Kongressen 6. januar 2021.

Det er en linje fra læreboksensur i 2010 til Trumps «vern om nasjonen». Tre dager før sin avgang i 2020 lanserte Trump «The 1776 Report», en læreplan med vekt på historierevisjon for å «Make America Great Again». Trump var klar: En nasjonalpatriotisk skole på konservativ kristen grunn skal gjenreise USA.

Ropstad må tenke seg om

Det evangelikale USA har koblinger til Europa og til diskriminering av LHBTQ-personer. Trump har blant annet uttalt støtte til det polske kristenkonservative prosjektet, med front mot homofile og lesbiske.

Ropstad og Trump er ikke fra det samme gutterommet. Men tendensen til kristenkonservativ læreboksensur er felles. Hvis Ropstad får sin vilje, kan det medføre en kristenkonservativ «mainstreaming» av hvem «vi» er.

Debatten har hittil gått i kristne medier. Nå må vi andre våkne opp, og Ropstad må tenke seg om. I land vi ikke liker å sammenlikne oss med, foregår det en kulturkamp. Kristenkonservative krefter erobrer en nostalgisk nasjonalpatriotisme og hevder å bli fortrengt og marginalisert. Det er dette Ropstad lefler med når han påstår at en fortelling om «Emil + Anders = sant» kan true enhetsskolen.